Kunstmatige Intelligentie en personeelsmanagement

Gepubliceerd op: woensdag 26 augustus 2020 | 12:00

Kunstmatige Intelligentie (AI) en personeelsmanagement
De toepassing van AI en chatbots bij het wervingsproces

Wie het over digitalisering heeft, komt onvermijdelijk ook uit bij kunstmatige intelligentie (AI). AI, zoals we dat vandaag de dag kennen, reproduceert bepaalde besluitvormingsstructuren van mensen in een computer, zodat ze relatief zelfstandig concrete toepassingsproblemen kunnen verwerken. Het vermogen om in zeer korte tijd veel complexere structuren en veel grotere hoeveelheden gegevens te verwerken en te interpreteren dan de mens, maakt de computer "intelligent". Daarnaast stelt de leercomponent dergelijke systemen in staat om binnen bepaalde parameters zelfstandig te handelen.

AI komt in veel verschillende vormen in ons dagelijks leven voor: We gebruiken spraak gestuurde systemen die ons over onze agenda, taken en het weer informeren. We gebruiken software die ons vertelt dat we voor een reis eerder moeten vertrekken, omdat het verkeer te druk is. We gaan binnenkort autonoom rijden met auto's en vrachtwagens en in de productie nemen machines al lang zelfstandig beslissingen binnen bepaalde parameters.

In de communicatie komen we steeds vaker zogeheten chatbots tegen, die bijvoorbeeld (schriftelijk of via de stem) gesprekken voeren met klanten of serviceopdrachten verwerken. Dit maakt ook deel uit van het spectrum van AI, omdat deze systemen zelfstandig beslissen wat ze gaan doen en voortdurend leren.

Recentelijk heeft ook kunstmatige intelligentie zijn toepassing gevonden in het personeelsmanagement. We lichten een aantal van deze toepassing toe.

AI ondersteunt het wervingsproces
Bij "active sourcing" maken recruiters gebruik van algoritmes om op platformen als Xing en LinkedIn naar mogelijke kandidaten te zoeken. Softwareplatformen zoals Moberries dragen dit matchingproces over aan de gehele HR-markt. Hier wordt kunstmatige intelligentie gebruikt om kandidaten te matchen met bedrijven.

De software Recualizer ondersteunt recruiters bij de voorselectie van kandidaten. De vervelende screening van alle documenten is niet meer nodig. In plaats daarvan definieert de recruiter de kaders voor de te vervullen functie. Het systeem gebruikt deze informatie om verschillende toepassingstaken te genereren die overeenkomen met de gegeven eisen. Als alle kandidaten cq hun sollicitatiedocumenten zijn geslaagd voor de tests, hebben de werkgevers waarden voor de beoordeling van de kandidaten. Zij kunnen dan de meest geschikte kandidaat selecteren en hem of haar uitnodigen voor een gesprek.

In het interview zelf zouden al snel richtlijnen kunnen worden gebruikt die zijn opgesteld aan de hand van gegevens uit analyseresultaten van eerdere, succesvolle werknemersselecties en -plaatsingen en kunstmatige intelligentie. In de toekomst zal elk interview dan individueel worden samengesteld op basis van specifieke criteria en gegevens.

Chatbots verhogen de kandidaat-ervaring en de tevredenheid van de werknemers
Zoals gezegd gebruiken chatbots ook kunstmatige intelligentie om zelfstandig vragen te beantwoorden, vragen te stellen of gesprekken te voeren in mens-machine-communicatie.

Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt in human resources om de ervaring van de kandidaat te verbeteren (ervaring van de kandidaten in de sollicitatieprocedure). De Kandidaat Ervaring is belangrijk om de perceptie van potentiële werknemers voor de potentiële werkgever positief te beïnvloeden om een relatie op te bouwen en vertrouwen te creëren.

Kandidaten kunnen chatbots gebruiken om te zoeken naar geschikte vacatures en via sociale kanalen zoals Facebook Messenger antwoord te krijgen op vragen. Kandidaten ontvangen ook automatische updates en worden via hun voorkeurskanaal herinnerd aan aankomende taken. Dit maakt de belangrijke Kandidaat Ervaring veel gebruiksvriendelijker en persoonlijker.

Volgens het Forrester 2018 Predictions Report zal tegen 2020 20% van de grote wereldwijde bedrijven, kandidaten hebben die in contact komen met chatbots voordat een recruiter contact met hen opneemt.

Chatbots kunnen ook worden gebruikt om met de medewerkers van een bedrijf gesprekken te voeren. De op deze manier verkregen informatie wordt anoniem verwerkt en naar de HR-afdelingen gestuurd. Op deze manier leren bedrijven meer over hun medewerkers. Het is ook een manier om eventuele problemen aan het licht te brengen - misschien zelfs nog voordat de werknemer zich ervan bewust is.

De studie: "Rethinking value creation - from humanoids, AIs and colleague robots" van KPMG en TrendOne noemt als praktisch voorbeeld een smartphone-app van de Singapore OCBC Bank voor haar medewerkers. De werkgever informeert werknemers via chatbot over onderwerpen die verband houden met human resources management. De app heeft hiervoor toegang tot het informatiesysteem van de HR-afdeling. Het gaat dan bijvoorbeeld om arbeidsverzuim, terugboekingsclaims en interne personeelsadvertenties. De app ontlast de HR-afdeling in de communicatie met de medewerkers.

Conclusie
AI-toepassingen zullen de activiteiten van HR-afdelingen aanzienlijk veranderen. AI biedt HR-management een groot potentieel op alle gebieden. Van het wervingsproces en de communicatie met kandidaten en medewerkers tot de analyse en identificatie van probleemgebieden in het bedrijf.

De grootste uitdaging is om de drempels richting AI te verlagen en de acceptatie in bedrijven te vergroten. Ze kunnen niet voorkomen dat kunstmatige intelligentie de HR-afdeling binnenkomt, maar ze kunnen wel het potentieel ervan benutten. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden en het potentieel van AI voor de HR-afdeling van jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Zuid-Limburg Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland en de managers van Parkstad en Maastricht Business Plaza. In overleg zijn deze Business Plaza samengevoegd tot Zuid-Limburg Business Plaza om alle ondernemers uit de regio Zuid-Limburg een platform te bieden om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL