Working Mum - Het bedrijf, ik - en mijn baby erbij
We kennen het allemaal, de discussie over de balans tussen werk en privé, carrière als vrouw, carrière als man, carrière met een kind. Vaak lijkt de vraag te draaien om een of/of situatie. Ofwel kind, ofwel carrière. Zorg je zelf voor je kind of breng je je kind naar de opvang. Zo vroeg mogelijk, zodat je weer aan het werk kunt.
In de afgelopen decennia is onze samenleving steeds verder verwijderd geraakt van de gezins- en gemeenschapsstructuren en heeft zij zich gericht op geïndividualiseerde, onafhankelijke microgezinnen en individuen. De gebruikelijke rolverdeling is afgezwakt of zelfs helemaal verdwenen. Het gezin biedt vaak niet meer de steun, ook in de zin van kinderopvang, om de ouders in staat te stellen te gaan werken. In plaats daarvan nemen tegenwoordig vooral instellingen deze rol op zich, waaraan zelfs de zorg voor de allerkleinsten wordt toevertrouwd.
Een verandering van denken…
Wij kunnen deze algemene sociale ontwikkeling niet gemakkelijk op korte termijn veranderen. Maar we kunnen ons denken veranderen. We kunnen ons of/of-denken veranderen in en/en-denken en de mogelijkheden zien in plaats van de problemen. Waarom zou ik als jonge moeder moeten kiezen tussen voor mijn baby zorgen of gaan werken? Waarom kan ik niet beide doen? Dat kan.
Vraagt flexibiliteit van moeder en werkgever
Natuurlijk, het is het een of het ander. Als moeder moet je bereid zijn je aan je kind te blijven aanpassen ondanks je werk. Dit vereist een zekere mate van flexibiliteit, aangezien je geen vast schema kunt volgen. Een werkgever daarentegen moet dezelfde flexibiliteit aan de dag leggen: Door zijn werknemer vertrouwen en ruimte te geven, door werk en moederschap te integreren. Dit werkt niet bij elke baan. Niet alle werkzaamheden kunnen, vanuit het thuiskantoor, op de computer uitgevoerd worden. Niet elk kantoor biedt de omgeving om een baby of klein kind mee te nemen.
Gedeeltelijk wordt in Nederland hierop ingespeeld doordat werkgevers de mogelijkheid bieden om parttime te werken. Maar gezien de tekorten op de arbeidsmarkt, wordt de druk om meer uren (zelfs fulltime) te werken steeds hoger. En een 40-urige werkweek is om te beginnen meestal onrealistisch.
Biedt voordelen voor zowel moeder als werkgever
Maar als de bereidheid en de wil er zijn, wat heb je dan aan dit en/en-model? Als moeder krijg je meer afwisseling, voedsel voor de hersencellen en contact met andere mensen. Naast het voor de hand liggende voordeel van een gemakkelijkere herintrede in het beroepsleven krijgen de nakomelingen ook de kans om hun kennissenkring uit te breiden. Dit leidt vaak tot vreugde bij collega's en leidinggevenden over het nieuwe teamlid en een levendige interactie, die de hele sfeer ontspant en frisse energie op het werk brengt. Als werkgever heeft men baat bij een gemotiveerde werknemer die door haar veranderde levenssituatie geheel nieuwe ervaringen en perspectieven in het bedrijf kan inbrengen. Het potentieel dat tijdens het ouderschapsverlof vaak braak ligt, wordt aangeboord en verder ontwikkeld. En toch ben je als moeder altijd met een gerust hart bij je kroost.
Als ondernemer maakt men gebruik van parttimers, dat soms beter aansluit bij de taken dan een fulltimebaan. Bovendien kan men zich qua aantrekkelijkheid als werkgever echt gezinsvriendelijk noemen, wat in tijden van demografische veranderingen een niet te onderschatten voordeel is.
Wie dit experiment aandurft, zal zeker beloond worden met een rijke ervaring.
Statement Barbara Frett, eigenaresse Frettwork International:
Als werkgever en als "gezinsvriendelijk" gecertificeerd bedrijf uit de Euregio, is het voor mij een bijzondere zorg om mijn teamleden de mogelijkheid te geven parttime en met een baby te werken.
Ik denk dat dit een wederzijds geven en nemen is. En als het ook een borstvoeding gevende moeder is, is men blij om compromissen te sluiten.
Wij zijn als team ook blij als er af en toe babybezoek op kantoor is. Het brengt veel licht en vreugde in onze werkomgeving. Zelfs klanten en kandidaten vinden het prachtig als er een baby in het teams-videogesprek verschijnt. Gelukkig is dit inmiddels een beetje de norm geworden.
Ik kan werkgevers en leidinggevenden alleen maar aanmoedigen om dit pad te volgen....dit is onze toekomst!