Skip to main content

Interactieve folderzuil zet Zuid-Limburgs Heuvelland op de kaart

Gepubliceerd op: dinsdag 23 augustus 2022 | 9:51

Visit Heuvelland maakt met een interactieve folderzuil de honderdduizenden toeristen die het Zuid-Limburgse Heuvelland jaarlijks bezoeken wegwijs.

In ons Zuid-Limburgse Heuvelland, volgens velen het allermooiste stukje Nederland, is ontzettend veel te zien en te beleven. Daaraan zal niemand twijfelen, maar hoe maak je de honderdduizenden toeristen die onze regio jaarlijks bezoeken daarin op een slimme manier wegwijs? Leon Rijnders, oprichter van Visit Heuvelland, bedacht daar een oplossing voor: de interactieve folderzuil.

Interactieve folderzuil; slimme combi van offline en online media
De interactieve folderzuil bevat foldermateriaal van tal van leisurebedrijven uit het Heuvelland. Deze kan gratis worden geplaatst in de lobby van een hotel of de receptie van een camping. Elk foldervakje is aan de voorzijde voorzien van een QR-code; door deze te scannen wordt de gast meteen doorverwezen naar de website van het betreffende bedrijf, zoals bijvoorbeeld Sprookjesbos Valkenburg of GaiaZOO.
“Toeristen die bijvoorbeeld inchecken bij een hotel kunnen zo ter plekke zien wat er in de buurt te zien en te beleven is. En met de QR-code kunnen ze op de website van de aanbieder meteen tickets kopen of reserveren.” licht Leon Rijnders toe.
Hiermee wordt een traditioneel/klassiek medium (de folders) gecombineerd met een digitaal medium (de website), waardoor ze elkaar versterken en het de bezoeker nog makkelijker maken om de regio te verkennen.
Een van de eerste bedrijven waar de folderzuil is geplaatst, is Bilderberg Kasteel Vaalsbroek in Vaals. Om ook lokale bewoners te informeren is de folderzuil ook geplaatst bij enkele supermarkten in de regio. Inmiddels is de folderzuil op ruim 90 locaties terug te vinden.

Van kerstmarkt naar Visit Heuvelland
In een vroeger leven was Leon Rijnders manager bij de HEMA en stond hij aan de wieg van ondernemersvereniging Centrum Promotion; later omgedoopt tot Valkenburgs Ondernemers Collectief, kortweg VOC. Als penningmeester/secretaris heeft hij destijds allerlei activiteiten geïnitieerd om mensen te triggeren naar het centrum van Valkenburg te komen. Gaandeweg merkte hij dat er op het gebied van city marketing nog veel voor verbetering vatbaar was. Daaruit is onder andere Santa’s Village ontstaan, de sfeervolle kerstmarkt op het Theodoor Dorrenplein in Valkenburg die hij nu nog steeds organiseert. In 2014 is hij gestart met de promotie van het Heuvelland door het uitgeven van de CityMap, een gratis verspreide plattegrond met daarop alle attracties van Valkenburg. Daarop volgde de PocketGids, welke inmiddels is uitgegroeid tot een begrip. In 2021 is het aanbod van Visit Heuvelland uitgebreid met een Walk & Bike-folderserie en de folderzuil is nu de nieuwste loot aan de boom.