Skip to main content

Hebben we een incassocrisis?

Gepubliceerd op: dinsdag 27 september 2022 | 13:13

Een crisis voor incassobedrijven en dan ook nog eens voor zakelijke incassoadvocaten? Tijdens een crisis zijn er toch juist meer incasso's en dus meer werk en meer omzet voor die branche (helaas!)?! Dat klinkt op het eerste gezicht logisch, maar tientallen jaren ervaring heeft uitgewezen dat het toch echt anders ligt.

Allereerst hebben we het vreemde psychologische verschijnsel dat ondernemers bij het uitbreken van een crisis juist voorzichtiger worden en zelfs in hun schulp kruipen, waardoor ze facturen juist nog langer laten liggen, vaak tot het te laat is. In ieder geval plegen ze daarmee een aanslag op hun eigen liquiditeit.

Op de tweede plaats moet er wel wat te halen vallen als je kosten gaat maken voor een incasso. Dat is zeker in deze crisis niet gegarandeerd, immers moeten veel bedrijven vanaf 31 oktober het corona belastinguitstel terug betalen. Naast hogere energienota's, leveringsproblemen, hogere lonen (en noem maar op) veroorzaakt dat een behoorlijke aanslag op de liquiditeit van bedrijven. Daarbij is de fiscus ook nog eens preferent en mag je er geen betalingstermijn missen.

Dat moet echter geen reden zijn om incasso's uit te stellen, maar juist andersom: nu direct oppakken en indienen! Als je geleverd hebt, dan heb je ook recht op je geld. Hoe langer je wacht, des te kleiner de kans om nog wat binnen te krijgen. Zorg dat je als crediteur nooit achter de belastingdienst in de rij komt, want die rij is lang en dik.

Daarbij vallen de kosten mee want zelfs bij de meest luxe varianten van incasso's, zoals AdvoCasso die levert via de aldaar werkzame gespecialiseerde financiële advocaten, begint het allemaal no cure no pay en is het maximale bedrag dat je kwijt bent als er niets te halen valt: €75,-. Moet er geprocedeerd worden dan zijn de kosten fors hoger, maar bij AdvoCasso nog altijd lager dan wanneer er direct bij een gewone advocaat of deurwaarder wordt aangebracht.

Aan de kosten hoeft het dus zeker niet te liggen en bij AdvoCasso ook niet aan kwaliteit, focus op het MKB of expertise. De incassowereld kent zijn eigen specialisaties: deurwaarders zijn heel goed in de particuliere en vooral in de sociale sector, terwijl financiële advocaten dat in de business to business markt zijn (mits zij zich ook echt op de incasso's specialiseren!).

Conclusie: Nu actie ondernemen en de openstaande facturen bij ons indienen, zodat die liefst voor 31 oktober geïnd zijn. Daarna begint het feestje van de belastingdienst en dat zal bepaald geen MKB-feestje zijn! Dat indienen kan voor onze klanten via de digitale portal van AdvoCasso.nl en voor diegenen die dat gemak nog niet ervaren hebben, kan het ook door kortweg openstaande facturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te mailen. We pakken dat dezelfde werkdag op!

Zie verder op www.Advocasso.nl en www.Lückers.nl.

Charles Lückers en het team van AdvoCasso.