Skip to main content

Elektrische rijders letten meer op laadkosten

Gepubliceerd op: vrijdag 08 september 2023 | 13:53

Elektrische rijders zoeken steeds meer naar manieren om de kosten voor het laden van hun auto te drukken. Zo stijgt de interesse in ‘slim’ laden. Dit blijkt uit het Nationaal Laadonderzoek 2023. Dat is het grootste landelijke onderzoek naar de laatste ontwikkelingen rond het laden van elektrische voertuigen.

Slim laden

Rijders van een Electric Vehicle (EV) zijn hoe dan ook meer kostenbewust. Dat laat het onderzoek zien. Ook thuisladers letten meer op laadkosten. Zo neemt onder andere de interesse toe in ‘slim’ laden. Daarbij plugt een automobilist het voertuig wel in, maar het laden begint later. Bijvoorbeeld wanneer de stroom goedkoper is, als er meer duurzame stroom is, of als het stroomnet minder is belast. EV-rijders regelen dit bijvoorbeeld via een app. De meeste elektrische rijders die meededen aan het onderzoek kennen de mogelijkheden voor slim laden. Slechts de helft gebruikt het.

Thuis laden

EV-rijders laden hun auto nog steeds vooral thuis op: 69% van de deelnemers. Voor de meeste thuisladers is dat nog altijd goedkoper dan publiek laden. Dat komt onder andere doordat 77% van de elektrische rijders zonnepanelen heeft. Thuis laden krijgt van alle laadmogelijkheden dan ook het hoogste rapportcijfer: een 9,1.

Openbaar laden

Over openbaar laden zijn de EV-rijders steeds meer tevreden. 32% van de deelnemers die openbaar laadt, ervaart nooit knelpunten. Dat is een verbetering in vergelijking met 2022: toen had 19% nooit knelpunten met openbaar laden. Snelladen (bijvoorbeeld langs de snelweg) gaat al helemaal goed. 68% van de deelnemers heeft daarbij nooit knelpunten. Openbaar laden krijgt een rapportcijfer tussen 6,7 en 7,2.

Weinig tot nooit bijladen

Elektrische rijders hebben steeds minder ‘range anxiety’. Dat is angst om het reisdoel niet te halen, omdat het rijbereik van het elektrische voertuig niet voldoende is. 40% van de elektrische rijders laadt bij geen enkele rit onderweg bij. Vorig jaar was dit 30%. 85% van de EV-rijders laadt maximaal 2 keer per maand onderweg.

Over het onderzoek

Het Nationaal Laadonderzoek geeft een breed inzicht in hoe EV-rijders hun auto’s laden, hoe zij dit ervaren en welke knelpunten ze tegenkomen. Dit is de 4e editie. Bijna 4.000 mensen deelden hun meningen en ervaringen. Het Laadonderzoek is een initiatief van ElaadNL, Vereniging Elektrische Rijders (VER) en RVO. Rijksuniversiteit Groningen voert het jaarlijkse onderzoek uit.